Verzetsverhalen uit heel Drenthe te horen in podcast

Laatste update: 2 september 2020 00:00

Tweede seizoen De Hilte 11 start op 6 september

“Ik heb geprobeerd te doen wat je als Nederlander moest doen: anderen helpen. En gelukkig hebben wij het overleefd, het had ook anders kunnen gaan...” Die woorden sprak Lambert Ketelaar (1917) in 1987. Hij was een van de tientallen Drenten die in de jaren ‘80  werden geïnterviewd door het Drents Archief over de Tweede Wereldoorlog. Jarenlang lagen deze interviews op de plank, tot nu, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ze vormen de basis van het tweede seizoen van de podcastserie De Hilte 11.

Begin dit jaar kwam het eerste seizoen van De Hilte 11 – Oorlog op de Hondsrug online. Hierin werd het aangrijpende verhaal van de familie Nijboer uit Gieten verteld. Vanaf 6 september is het tweede seizoen van deze succesvolle podcastserie te beluisteren.  De Hilte 11 – Verzet in Drenthe vertelt het verhaal van vijf Drentse verzetsstrijders. Ze kwamen uit verschillende hoeken van onze provincie maar hadden een ding gemeen: ze deden wat ze als Nederlander moesten doen. Met alle gevolgen van dien.

Verzetsstrijders
De Hilte 11 is een samenwerking tussen het Drents Archief en RTV Drenthe en wordt gemaakt door podcastmakers Hilde Boelema en Marjolein Knol. In het tweede seizoen wordt in vijf delen een beeld gegeven van het verzet in Drenthe. Vijf jonge en dappere Drenten strijden tegen de nazi’s en doen alles om anderen te redden. Alle aspecten komen hierbij aan bod: strijd, onderduik, verraad, liefde en dood. Seizoen 2 van de podcast De Hilte 11 is vanaf zondag  6 september vijf weken lang te horen in het radioprogramma Drenthe Toen van RTV Drenthe. Ook zijn de afleveringen te beluisteren en te downloaden via de website van RTV Drenthe en het Drents Archief en verschillende podcastapps.

Afleveringen
-6 september: Aaltje Zefat (Valthe)
-13 september: Rikkert Zuiderveld (Peize / Roden)
-20 september: Toon en Sientje Thalen (Meppel)
-27 september: Toon en Sientje Thalen (Meppel)
-4 oktober: Lambert Ketelaar (Gieterveen)

Familie Nijboer
In het eerste seizoen van De Hilte 11 staat het verhaal van de familie Nijboer uit Gieterveen centraal. Geert Nijboer heeft een boerderij aan de Hilte 11 en probeert voor zijn vrouw en vijf kinderen het leven in de oorlog zo normaal mogelijk door te laten gaan. Maar in 1943 moeten twee van zijn  zoons onderduiken en neemt Nijboer zelf onderduikers in huis. Meer dan een jaar gaat dit goed. Tot de nacht van 15 op 16 augustus 1944; de familie Nijboer wordt verraden. Geert Nijboer kan zichzelf wel redden, maar zijn zoon niet. Ook het eerste seizoen is nog altijd te beluisteren via de verschillende podcastapps.

75 jaar vrijheid
In 2020 is het 75 jaar geleden dat het grootste deel van Nederland werd bevrijd. Hier wordt ook in het Drents Archief uitgebreid bij stil gestaan. Met verschillende projecten, voor uiteenlopende doelgroepen, besteedt het Drents Archief aandacht aan deze belangrijke gebeurtenissen. Ook online. Houd daarom de website en social media van het Drents Archief goed in de gaten.
 

Drents Archief

Brink
4
9401 HS Assen

Tel.: 0592313523
http://www.drentsarchief.nl/

Nieuws in Drenthe

Meer nieuws